Doskonały pomysł na deser podczas upałów. Orzeźwiający, słodko-kwaśny cytrynowy smak w połączeniu ze słodkimi sezonowymi owocami.
CIASTO KRUCHE
- 250 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 100 g masła
- opcjonalnie: odrobina wody
Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto. Wykładamy je do formy (ja używam silikonowej). Podpiekamy w piekarniku aż się delikatnie zarumieni (temperatura ok. 180-200, 10-15 minut). Zostawiamy do ostygnięcia.
ŻEL NA OWOCE
- 300 ml wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
W międzyczasie przygotowujemy żel na owoce. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku, dodajemy sok z cytryny i cukier, chwilkę gotujemy. Zostawiamy do ostygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce aż nabierze konsystencji żelu.
KREM CYTRYNOWY
- 4 jajka
- sok z 3,5 cytryn (przygotujmy 4, jedną połówkę zużyjemy do przygotowania żelu na owoce)
- skórka otarta z 1 cytryny
- ok. 150 g cukru trzcinowego
- 100 g miękkiego masła
- owoce, ja użyłam malin i borówek
Ubijamy jajka z cukrem na parze (stawiamy garnek z wodą, czekamy aż się zagotuje, na niego stawiamy drugi garnek bądź miskę - najlepiej stalową - i tak ubijamy aż do uzyskania jasnej, puszystej masy). Dolewamy sok z cytryn, wciąż ubijamy. Gdy krem stanie się już gęsty i jednolity, zabieramy miskę z pary wodnej. Dodajemy skórkę z cytryny i masło. Mieszamy chwilę do połączenia składników. Czekamy aż krem wystygnie, potem wkładamy go do lodówki.
Krem wykładamy na chłodny spód tarty, dekorujemy owocami. Na owoce wylewamy łyżką żel. Tartę przed podaniem najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
Osoby niebędące na diecie mogą sobie pozwolić na tartę podawaną z bitą śmietaną czy lodami śmietankowymi. :)
UWAGI
- Jeśli macie wątpliwości czy dobrze ubił się Wam krem cytrynowy, polecam dodać do niego dwie-trzy łyżki żelatyny bądź galaretkę cytrynową (najlepiej gdy jest jeszcze ciepły). W ten sposób uratowałam krem przed wyrzuceniem gdy pierwszy raz go robiłam i nie wyszedł o takiej konsystencji jak powinien... ;)
- Można użyć samej mąki orkiszowej, ale wtedy ciasto będzie twardsze.
- Spód do tarty z tego przepisu doskonale nadaje się również do wykonania "na słono" - wystarczy pominąć łyżkę cukru. :)
Casino de L'Auberge de Casino de LA. de la Casino de L'Auberge de Casino de L'Auberge
OdpowiedzUsuńCasino de 토토 L'Auberge de Casino de L'Auberge de herzamanindir.com/ Casino de L'Auberge de Casino de bsjeon.net L'Auberge de Casino de L'Auberge de Casino de L'Auberge https://septcasino.com/review/merit-casino/ de Casino de Casino de L'Auberge de Casino febcasino.com de