Sos paprykowo-pomidorowy z grillowanymi warzywami i kurczakiem



Nie lubię pół dnia siedzieć w kuchni gotując, jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Gdy nie mamy pomysłu co zrobić na obiad, najlepszym i najszybszym rozwiązaniem będzie kurczak z sosem, podawany z ryżem, makaronem bądź kaszą. :)

SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY
  • 3 papryki pokrojone w dużą kostkę
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 mały bakłażan/cukinia
  • 2 cebule pokrojone w dużą kostkę 
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów lub kartonik przecieru pomidorowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz

Warzywa - paprykę, bakłażana i cebulę - podsmażamy aż lekko zmiękną (ja robię to na mojej patelni grillowej z Tefala - dopiero ją kupiłam, ale już wiem, że to jest moja miłość :). Do osobnego garnka wrzucamy połowę podsmażonej wcześniej papryki, papryczkę chilli, czosnek, sos pomidorowy i cukier. Blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dorzucamy resztę podsmażonych warzyw.


PIERŚ Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM W CHRZANIE I CYTRYNIE
  • dwie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego
  • sok z połowy cytryny
  • sos sojowy 
  • łyżka oliwy
  • przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz
Pierś z kurczaka zalewamy sokiem z cytryny, oliwą i sosem sojowym, dodajemy łyżeczkę chrzanu, rozmaryn, sól i pieprz. Całość mieszamy. Jeśli mamy czas - warto zostawić kurę w takiej marynacie nawet na kilka godzin. Podsmażamy krótko na patelni teflonowej (ja tu również używam tej grillowej, nie trzeba do smażenia używać ani grama tłuszczu) aż pierś będzie biała w środku. Kurczaka przekładamy do sosu, całość krótko gotujemy razem.

Podajemy z ryżem brązowym bądź kaszą jaglaną, można dodać kiełki, ser fera/mozarellę,  świeżą bazylię - co kto lubi. :)



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz