Nie lubię pół dnia siedzieć w kuchni gotując, jestem zwolenniczką szybkich obiadów. Gdy nie mamy pomysłu co zrobić na obiad, najlepszym i najszybszym rozwiązaniem będzie kurczak z sosem, podawany z ryżem, makaronem bądź kaszą. :)
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY
- 3 papryki pokrojone w dużą kostkę
- 1 papryczka chilli
- 1 mały bakłażan/cukinia
- 2 cebule pokrojone w dużą kostkę
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów lub kartonik przecieru pomidorowego
- łyżka cukru trzcinowego
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
Warzywa - paprykę, bakłażana i cebulę - podsmażamy aż lekko zmiękną (ja robię to na mojej patelni grillowej z Tefala - dopiero ją kupiłam, ale już wiem, że to jest moja miłość :). Do osobnego garnka wrzucamy połowę podsmażonej wcześniej papryki, papryczkę chilli, czosnek, sos pomidorowy i cukier. Blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dorzucamy resztę podsmażonych warzyw.
PIERŚ Z KURCZAKA Z ROZMARYNEM W CHRZANIE I CYTRYNIE
- dwie piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- sok z połowy cytryny
- sos sojowy
- łyżka oliwy
- przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz
Podajemy z ryżem brązowym bądź kaszą jaglaną, można dodać kiełki, ser fera/mozarellę, świeżą bazylię - co kto lubi. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz